Luisterboek of e-book: Wordt het luisteren of lezen?

Home » Luisterboek » Luisterboek of e-book: Wordt het luisteren of lezen?  

LUISTERBOEK NIET ALLEEN VOOR VISUEEL GEHANDICAPTE LEZERS MEER

Luisterboek

Interactie lezer schrijver

Met de komst van het ebook vervaagd de grens tussen schrijver en lezer steeds verder. Veel meer dan het papieren boek is er bij een ebook sprake van een al dan niet directe interactie tussen degene die het boek heeft geschreven en de degene die het leest. Waarbij het de vraag is of straks een boek nog wel echt af is. Er zouden best meerdere versies van hetzelfde exemplaar kunnen ontstaan al naar gelang de creatieve bemoeienis van dezelfde lezer die het verhaal een verrassende wending kan geven. Of collega-schrijvers die voor de nodige creatieve aanvulling zullen zorgen na publicatie van het werk.

Luisterboek

Ondertussen is er nog een ander elektronisch boekengebeuren sterk in opkomst. Het luisterboek dat aan een bescheiden opmars bezig is in Nederland en in de rest van de wereld. Niet alleen bestemd voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor lezers met een goed stel ogen. Luisteren tegenover lezen.

Compact disc

Maar dat luisteren is niet zoals bijvoorbeeld een visueel gehandicapte dat vroeger deed na het bestellen van een luisterboek in de blindenbibliotheek. Die stonden eerst op een cassettebandje en daarna op een compact disc. Wat de mogelijkheden nogal beperkte. Een beetje een gok om het gedeelte terug te vinden waar men was gebleven. Anders dan bij het op een reader te beluisteren ebook. Daar wordt vanuit het systeem keurig bijgehouden wat het laatst beluisterde tekstgedeelte was.

Hoorspel

Met de digitalisering is het luisterboek een beetje een hoorspel in pocketformaat geworden. Geluiden, stemmen, ze kunnen er allemaal in een handomdraai op worden gezet. Bijvoorbeeld met behulp van een soundbibliotheek op internet of een vervormend apparaat van de menselijke stem die van een diepe mannelijke bas een hoog vrouwelijk geluidje weet te maken. Wat de zeggingskracht van het verhaal ten goede kan komen. Wat blijkbaar door steeds meer liefhebbers van fictie, maar ook non-fictie in toenemende mate wordt gewaardeerd gezien de stijgende belangstelling voor het luisterboek.

Storytel

Een bekende uitgeefsite van luisterverhalen in Nederland is Storytel.nl met als slogan: Altijd een goed boek bij je – luister waar en wanneer je wilt. Met de Storytel app voor iPhone en Android kunnen ingesproken verhalen naar de mobiele telefoon gestreamd worden. Net als muziek eigenlijk. Onder het joggen luisteren naar een remake van Harry Potter of een paar mooie gedichten voorgedragen door precies de goede stem. Audioboeken kunnen ook offline opgeslagen worden en later beluisterd, thuis of op het werk. Storytel is in Zweden opgericht 12 jaar geleden en sinds 2013 ook in Nederland actief.

Penguin Random House

Een andere grote uitgever van audioboeken is Penguin Random House, bekend van de pocketboeken met het bekende Zuidpool-vogeltje op de omslag. Voor het downloaden van een titel uit hun catalogus moet men als lezer-luisteraar eerst een account openen bij iTunes of Barnes & Nobles.

Mediabedrijven

Keuze te over. Want vrijwel ieder boek van enige betekenis is tegenwoordig ook als luisterboek is te verkrijgen. Wat het ebook de nodige concurrentie zal bezorgen in de toekomst. Hoewel er ooit misschien een samengaan van beide elektronische uitgeefvormen te bedenken is. Mogelijk door nieuw op te richten mediabedrijven die zich helemaal toeleggen op deze vorm van uitgeven en een tekst zowel te lezen, te bekijken als te beluisteren zal zijn. 

 

Selxyzebooks

 

Het Zelf Uitgeven Van Uw E-Book
Ebook Als Plaatsvervanger Van Het Papieren Boek