De Kindle Voyage staat nog steeds z’n mannetje
Een goede reader hoeft niet altijd nieuw te zijn. Integendeel zelfs. Er zijn heel goede readers die jaren geleden op de markt kwamen. Bijvoorbeeld de Kindle Voyage uit 2014. Volgens kenners de beste ereader die Amazon ooit gemaakt heeft. Daar zijn een aantal redenen voor aan te voeren. Ten eerste de flinterdunne kast, platter kon bijna niet. Maar er zijn meer opvallende kenmerken te vinden aan deze reader.
E-Ink
De Kindle Voyage is de eerste Kindle met een vlak glazen scherm. Dit scherm is voorzien van sensoren om door pagina’s te kunnen bladeren. Een prima alternatief voor het swipen met de vinger over het aanraakscherm. Het op papier lijkende E-Ink heeft bovendien ook nog eens een haarscherpe weergave van 300 pixels per inch. Het contrast is beter dan die van de meeste andere Kindles. De te lezen tekst steekt haarscherp af tegen de sneeuwwitte achtergrond.
Nadelen zijn er ook, al zijn het er niet veel. Bijvoorbeeld het nogal eens willen afwijken van de verlichting van de bovenkant van het scherm richting de onderkant. Maar dan moet de Kindle Voyage wel schuin worden vastgehouden tijdens het lezen van een ebook.
3G
Verder is de tamelijk hoge aanschafprijs ook wel een nadeel te noemen voor een 3G model. Voorzien overigens van een 1GHZ processor. Terwijl de nieuwere modellen in een vergelijkbare prijsklasse (Oasis, Paperwhite) 4G hebben. Waarbij dan wel de opmerking dat een ereader minder rekencapaciteit vergt dan een laptop of een tablet. De paar kleine minpunten betekenen niet dat de Kindle Voyage een mindere ereader zou zijn. Integendeel. Het is juist een reader dat nog steeds na zes jaar tot de betere gerekend wordt.
De hierboven al genoemde helderheid van het scherm is onovertroffen. Een groot pluspunt zijn ook de sensoren voor het bladeren door de digitale pagina’s van een ebook of document. Dat werkt heel prettig. Er kan dan ook zonder overdrijving gezegd worden dat de Kindle Voyage een uitzonderlijke leeservaring geeft.
Vlak scherm
Het ontwerp betekende een complete verandering op het gebied van het elektronische lezen. Op het eerste gezicht lijkt de Kindle Voyage eentje uit een serie. Maar eenmaal in de hand voor het openslaan valt op hoe anders deze Kindle is.
Ten eerste het vlakke scherm, zonder randen. Ten tweede het geringe gewicht van het apparaat. Maar ook de geringe dikte. De reader is bijna te dun om goed vast te houden. Maar dit maakt de Kindle Voyage juist zeer geschikt om in een hoesje te bewaren. Iets, een beschermend omhulsel, dat alle lezers van ebooks overigens als standaardaccessoire zouden moeten hebben. Dit vanwege de kwetsbaarheid van E Ink-schermen. Een tip dus: koop niet alleen de reader, maar ook z’n beschermende hoes! Omdat ze nogal licht zijn willen ze nog wel eens uit iemands handen glijden. Met alle vervelende gevolgen van dien voor het scherm, waar zo een barst in zit. Iets dat dus makkelijk te voorkomen is met een hoes.
Helderheidssensor
De Kindle Voyage heeft zijn eigen unieke set hardwarefuncties. Het was bijvoorbeeld de eerste E-Ink ereader met een automatische helderheidssensor. Plus, zoals gezegd, de voortreffelijke sensoren voor het omslaan van pagina’s. Ze zorgen er bovendien voor dat het apparaat feedback geeft wanneer erop wordt gedrukt.
Wat betreft de processor en de geheugencapaciteit onderscheidt de Kindle Voyage zich niet van de goedkopere modellen Kindles. Op dat vlak is er dus geen voordeel te behalen voor een koper.
300 ppi
Dat voordeel is dus wel te behalen met het scherm. Zonder enige twijfel is het visuele gedeelte het beste onderdeel van de Kindle Voyage. De helderheid van het 300 ppi E Ink Carta-scherm is ronduit indrukwekkend. Beter dan al het andere dat momenteel op de markt is. Inclusief de laatste Kindles. Tekst is merkbaar donkerder en de achtergrond is witter dan bij de meeste andere readers. Details in afbeeldingen en kleine lettertypen zijn daarom ook bijzonder duidelijk. Wat niet wil zeggen dat bijvoorbeeld de Paperwhite van Amazon met zijn 212 ppi-scherm moeilijker te lezen is. Maar de lettertypen zijn wel degelijk vager.
Frontverlichting
Wat niet wegneemt dat er best wel enige kritische kanttekeningen zijn te plaatsen bij de frontverlichting van de Kindle Voyage. Vooral gezien de nogal hoge aanschafkosten van het apparaat. Vergeleken met de verlichting van het scherm van de Kindle Paperwhite 2 is deze toch iets egaler. Bovendien heeft de Voyage bij nadere bestudering een kleurverloop. Bovenaan het scherm neigt dat naar een oranje tint. Dit is vooral te zien bij gebruik van de functie voor automatische helderheid. Niet echt een groot probleem gelukkig. Ieder apparaat heeft wel wat keuren.
Toch zijn er momenten dat men er bij het lezen van een ebook of document door wordt afgeleid. Bijvoorbeeld ’s nachts in bed of in een donkere kamer. Iets dat vooral opvalt wanneer de zogenaamde ‘liggende modus’ gebruikt wordt bij het lezen. Dan gaat elke regel van licht naar donker. Maar zo subtiel dat de meeste gebruikers van de Kindle Voyage het niet eens zullen opmerken, tenzij ze erop worden gewezen. En dan kan het toch hinderlijk zijn en de aandacht van de te lezen tekst af leiden. Er zijn dan ook consumenten die de Kindle Voyage om die reden teruggestuurd hebben.
Bedienen sensoren
Een groot pluspunt is de in het scherm ingebouwde automatische helderheidssensor. Die werkt echt perfect. Het past automatisch de frontverlichting aan. Dit gebeurt zo subtiel dat er geen enkele onevenwichtigheid te zien is. Maar het enige jammere is dat het ook wel eens wil haperen en men tevergeefs wacht op het zich aanpassen aan de omgeving van het scherm. Dat kan dan beter handmatig gebeuren.
Wat betreft het bedienen van de sensoren moet men eerst de nodige routine op doen. Dan zal men als veellezer niets anders meer willen. Toch zijn er ook mensen die zweren bij fysieke knoppen, zoals bij sommige andere readers, bijvoorbeeld de Onyx Boox. Gewoon omdat het beter aan voelt, veel tastbaarder dan bij een in het scherm zittende sensor.
Hinderlijke trilling
Een niet te onderschatten voordeel van het gebruik van sensoren is dat het moeilijk is deze per ongeluk te activeren. Dit omdat er drie drukinstellingen zijn die men als gebruiker kan selecteren in het instellingenmenu. Maar zelfs bij de laagste druk moet er nog steeds flink op de sensor gedrukt worden om deze in werking te laten treden. Gewoon erop tikken of erover heen vegen activeert de sensor niet. Hinderlijk is wel de waarschuwende trilling die de Kindle Voyage produceert bij het indrukken van een sensor. Iets dat nogal afleid van een te lezen tekst. Gelukkig kan het worden uitgeschakeld in het menu me de instellingen.
Geen games
Vergeleken met andere readers van Amazon zit er ook niet veel extra software op de Kindle Voyage. Alleen een paar kleine software programma’s voor de sensoren en de automatische frontverlichting. Ook hebben de ontwerpers de ondersteuning voor de zogenaamde ‘Actieve Inhoud’ weggelaten. Geen games en apps op de Kindle Voyage. Verder nog de vermelding dat het startscherm kan worden omgezet naar de meer klassieke weergaven van een lijst met titels in plaats van een kaft.
Wat het opslaan van een aangeschaft ebook betreft zijn er twee mogelijkheden: in de cloud en op het apparaat zelf. Dat kan dan gebeuren op titel, auteur en collectie. Maar er zijn ook subcategorieën voor ebooks, digitale tijdschriften en meer persoonlijke documenten. Er is ook een leesgedeelte met aanbevelingen dat standaard op het startscherm wordt weergegeven.
De verschillende leesfuncties van de Kindle Voyage op een rij gezet:
Aantekeningen en markeringen
Er is een optie om markeringen en tekstnotities toe te voegen. Dat kan via het virtuele toetsenbord. Aantekeningen kunnen worden bekeken vanuit het menu en vanuit het knipselbestand op de Kindle. Ze kunnen ook online bij Amazon worden bekeken en bewerkt. Bovendien is er de mogelijkheid om knipselbestand te exporteren en vervolgens te bewerken met programma’s van derden. Ook heeft de Kindle Voyage een functie voor het maken van openbare aantekeningen en hoogtepunten. Deze kunnen worden gedeeld.
Lettertypen
Op de Kindle zijn zes verschillende lettertypen te vinden: Baskerville, Caecilia, Caecilia Condensed, Futura, Helvetica, and Palatino.
Aanpassingen van de tekst
Alle Kindle readers en apps hebben dezelfde drie regelige afstand en marge-instellingen.
Bladwijzers
Om bladwijzers toe te voegen kan men tijdens het lezen in de rechter bovenhoek van het scherm tikken met de vinger. Ook kunnen op die manier bladwijzers verwijderd worden. Die staan in een lijst. Door erop te tikken wordt een tweede venster geopend waarop de aan te geven pagina te bekijken, zonder de huidige pagina te verlaten.
Woordenboek
Door een woord ingedrukt te houden, wordt het woordenboekvenster geopend. Van daaruit kan een bepaalde woordenboek geopend worden. Dit kan in z’n geheel of gedeeltelijk gebeuren. De Kindle wordt geleverd met twee vooraf geladen Engelse woordenboeken. Meer woordenboeken kunnen worden toegevoegd vanuit de Kindle Store. Verschillende woordenboeken in vreemde talen worden automatisch toegevoegd aan de cloud na aankoop van een Kindle.
Direct vertalingen
De Kindle Voyage heeft een vertaalfunctie die enkele woorden of hele zinnen in een aantal talen kan vertalen zonder het e-book te verlaten. Het maakt gebruik van de zogenaamde ‘Bing Translator’, dus een internetverbinding is vereist. Talen zijn onder meer Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Deens, Nederlands, Engels, Fins, Frans, Duits, Hindi, Italiaans, Japans, Koreaans, Noors, Portugees, Russisch en Spaans.
De voortgangsindicator tijdens het lezen
De Kindle Voyage heeft een timer voor geschatte leessnelheid die in de linkerbenedenhoek wordt weergegeven. Het geeft een schatting hoe lang het duurt om een hoofdstuk of de rest van het boek af te maken op basis van de leessnelheid. Door op de linker benedenhoek te tikken, schakelt men door van hoofdstuk naar boek en vervolgens naar de opgeslagen locatie. De functie kan ook worden uitgeschakeld.
Inhoudsopgave
De Kindle Voyage heeft een “ga naar” -functie die de inhoudsopgave van een ebook opent om gemakkelijk door de verschillende delen van een te lezen tekst te springen. Men kan er ook voor kiezen om naar het begin of een specifieke pagina te springen.
Snelle paginascan
Behalve vanuit het venster met de inhoudsopgave kan men ook door een ebook navigeren door bovenaan het scherm te tikken. De menubalk wordt dan geopend. Via het tabblad onderaan de pagina kan een tweede venster geopend worden met een snelle pagina-scanfunctie. Er zijn ook knoppen om per hoofdstuk vooruit en achteruit te gaan, samen met een paginaknop om snel door delen van een boek te springen.
X-Ray
Deze functie analyseert wat men de “botten van het ebook” kan noemen. Het tovert passages over gemeenschappelijke thema’s, karakters, historische figuren en specifieke plaatsen of onderwerpen tevoorschijn.
Zoeken
De Kindle Voyage heeft een geavanceerde zoekfunctie die altijd toegankelijk is via de menubalk. Het maakt gebruik van het zogenaamde ‘voorspellend zoeken’. Wat betekent dat men alleen de eerste paar letters hoeft in te typen bij het zoeken naar een ebook. Er kunnen een aantal locaties gekozen worden, bijvoorbeeld items, tekst, Kindle Store, Goodreads, woordenboek en Wikipedia.
Delen
Een lezer kan passages en berichten delen op Goodreads, Facebook en Twitter.
Goodreads integratie
De Kindle Voyage heeft de optie om verbinding te maken met een Goodreads-account. Dit om te zien wat vrienden en bekenden lezen. Ook kunnen er hoogtepunten gedeeld worden. Men kan ebooks toevoegen aan de “Wil ik lezen” -plank, de leesstatus bijwerken en nog veel meer.
Liggende modus
De Kindle Voyage heeft de optie om over te schakelen naar de liggende modus voor ebooks en pdf’s, helaas niet voor andere delen van de interface.
Taalondersteuning
De volgende talen zijn beschikbaar in het instellingenmenu: Engels (VS of VK), Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Nederlands, Russisch, Chinees, Japans en Braziliaans Portugees.
Ouderlijk toezicht
Er zijn instellingen voor ouderlijk toezicht om de toegang tot de Kindle Store, Cloud-items, Goodreads en webbrowser te beperken.
Vrije Tijd
Met deze functie kunnen ouders profielen voor kinderen instellen. Ze kunnen ook leesdoelen in stellen en de voortgang volgen. Kinderen kunnen badges en onderscheidingen verdienen met een te lezen tekst. Dit kan worden gebruikt met ebooks die men daadwerkelijk bezit en met ebooks verkregen via het Kindle Vrije Tijd-programma.
Over de auteur
In een ebook kan een lezer meer over een schrijver te weten te komen. Dit door middel van een selectie. Er wordt dan een pagina geladen met een beschrijving van de auteur plus een lijst van hun gepubliceerde werk.
Word wise
Een functie die het gemakkelijker maakt om moeilijkere ebooks te lezen, bijvoorbeeld op het gebiev van studie. Er verschijnen dan korte en eenvoudige definities boven moeilijke woorden. Tikt men op een woord dan verschijnt een kaart met definities en synoniemen. Met een schuifbalk is het aantal hits aan te passen.
Woordenschatbouwer
Telkens wanneer men een woord in het woordenboek opzoekt, wordt het automatisch toegevoegd aan een woordenschatbouwerslijst. Een functie dat in de instellingen kan worden in- en uitgeschakeld.
Gedeeltelijk vernieuwen van pagina’s
In het instellingenmenu is er de optie om het gedeeltelijk vernieuwen van pagina’s in en uit te schakelen. Gedeeltelijk vernieuwen is sneller, maar het kan leiden tot zogenaamde spookbeelden en nabeeld-effecten. Door het vernieuwen van de volledige pagina van een ebook ziet de gehele tekst er scherper en donkerder uit. Wat misschien niet altijd nodig is wanneer het maar een enkele regel betreft.
Webbrowser van de Kindle Voyage
De Kindle Voyage heeft een “experimentele” webbrowser. Die is eenvoudig in het gebruik. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwsberichten mee gelezen worden. Maar ook kan er een bezoek gebracht worden aan de wikipedia. Met behulp van de webbrowser kunnen ook DRM-vrije-ebooks gedownload worden via daartoe bestemde websites of via Dropbox. De browser heeft een artikelmodus die er goed uitziet. Over het algemeen is de webbrowser van de Kindle Voyage moeilijk te gebruiken omdat deze langzaam laadt en vaak crasht. Bovendien gaat het scrollen nogal traag.
Vis de webbrowser kan men verbinding men kan met de ebookwinkel van Amazon. Maar er kunnen ook ebooks uit de bibliotheek geleend worden. Gelukkig kunnen er ook DRM-vrije e-books gekocht worden op verschillende websites. E-books in de zogenaamde veel gebruikte Epub-indeling kunnen eenvoudig worden geconverteerd naar het formaat dat standaard gebruikt wordt op de Kindle Voyage.
De Kindle Voyage is als refurbished exemplaar te koop voor €69,- tot €89
Selexyzebooks