Kindle of Kobo of boek en krant: Scherm versus papier!

Home » Ebook » Kindle of Kobo of boek en krant: Scherm versus papier!  

KINDLE OF KOBO TEGENOVER BOEKEN EN KRANTEN VAN PAPIER

Kindle Kobo

Een veelzeggende spotprent over de populariteit van het e-book. Elektronisch lezen dat het aflegt tegen het aloude gedrukte boek. Zeg maar gerust Kindle Kobo readers tegenover het ouderwetse leespapier. Maar werden ooit, lang geleden, verhalen niet verbaal van mond tot oor doorgegeven?! Tot de uitvinding van de papyrusrol en daarna van het papier zelf. Het met inkt bedrukte papier. De losse velletjes die dan werden ingebonden tot een boek.

Tekst op een Kindle en een Kobo

Maar het gedrukte boek maakte geen eind aan het gesproken woord. Nog steeds vertellen mensen elkaar verhalen en dat zullen ze altijd blijven doen. Sommige van die verhalen worden opgeschreven en verder verspreid via de boekhandel, zij het fysiek, zij het online. Of iemand verzint gewoon iets achter de eigen tekstverwerker thuis.

Bedrukt papier

In ieder geval zal een tekst met een beetje geluk gelezen gaan worden. Tegenwoordig kan dat dus elektronisch. Wat flink wat bomen scheelt die anders gekapt hadden moeten worden voor het scheppen van papier. Scherm versus bedrukt papier dus. Probleem is alleen dat het aloude bedrukt papier wat meer houvast aan de vingers
biedt. Men kan bladeren dat het een lieve lust is. 

E-reader

Maar zit er op een beetje e-reader ook niet een pracht van een functie dat het omslaan van een bladzijde perfect nabootst? Heeft men toch een beetje het idee lekker ouderwets bezig te zijn bij het lezen van een bestseller in het digitale tijdperk.

Feit is wel dat het nieuwe lezen in de vorm en een e-book niet meer weg te denken is. Net als ooit het lezen van een gedrukt boek waarvan het zetten in vroeger eeuwen misschien wel langer duurde dan het schrijven.

Tussenstadium

Toch een beetje het idee dat de e-reader ook maar een tussenstadium is. Dat er stilletjes een geheel nieuw soort van lezen ontstaat met behulp van een elektronische reader. Een samensmelting van het visuele en het geletterde dat het kijken van een fundament voorziet.

Kijk- en luisterervaring

Hoe dat fundament er uit zal gaan zien blijft een vraag. Maar het ook de readers van de toekomst zullen het lezen van boeken en tijdschriften een zowel een kijk- als een luisterervaring geven. Iets dat wij met veel interesse zullen volgen om er verslag van te doen. Voorlopig houden we dan toch maar bij de KindleAlleen dan wel eentje die het zonder papier kan stellen en daar eigenlijk best wel trots op is.

 

 

 

Selexyzebook

 

 

De Iphone als de toekomst van het mobiele lezen