DE ILIAD BOOK EDITION KAN MET RECHT EEN READER GENOEMD WORDEN DIE Z’N TIJD VOORUIT WAS
De iLiad Book Edition werd door het aan Philips gelieerde bedrijf iRex in 2006 op de markt gebracht. De derde generatie readers van de iLiad serie. De reader wordt niet meer verkocht, alleen op veilingsite Ebay zijn nog enkele gebruikte exemplaren te krijgen. Of met een beetje geluk op Marktplaats. Eerder als collectors item voor verzamelaars dan om iedere dag ebooks en andere elektronische uitgaves mee te lezen.
Toch was de iLiad Book Edition z’n tijd vooruit met een scherm van 8.1 inch (20,5 cm). Bovendien voorzien van een hoge resolutie. Dit voor het kunnen lezen van de erin toegepaste elektronische papiertechnologie. Wat de Iliad Book Edition tamelijk zwaar maakte, vooral in vergelijking met een moderne reader. Het apparaat woog bijna een halve kilo: 435 gram om precies te zijn (tegenwoordig is dat niet meer dan 200 gram). Een behoorlijk gewicht dat overigens ruimschoots werd gecompenseerd door het bijna natuurgetrouw kunnen lezen van een ebook of digitale krant.
Maar wat de iLiad Book Edition vooral speciaal maakte was niet de elektronische papier technologie, maar het touchscreen. Een met een Stylus-pen te bedienen interface mogelijk gemaakt door een sensorplaat van Wacom. Waardoor de iLiad Book Edition nogal veel op een notebook leek. Helemaal omdat er ook op het scherm getekend kon worden. Of aantekeningen gemaakt. Maar men kon er ook mee door een ebook of magazine navigeren. Wat overigens ook met de knoppen kon in de rand links. De flipbar. Voor die tijd een geheel nieuwe benadering wat betreft navigeren. Iets dat met de toetsen snel en gemakkelijk kon gebeuren.
Wat ook opvalt tijdens het gebruik is het verrassend heldere scherm met een haarscherpe weergave van de letters. Geen hinderlijke glans zoals bij de meeste andere readers uit die tijd, berucht om hun spiegelende effect. Maar het ontbreken daarvan op de iLiad Book Edition kost helaas nogal wat energie, wat voor een tamelijke korte batterijduur zorgt. Die batterij moet bij een beetje gebruik na een week alweer opgeladen worden. Wat dan drie uur duurt. Niet echt een ideale reader voor iemand die hem dagelijks een aantal uren wil gebruiken.
Wat verder opvalt zijn de vier knoppen aan de onderkant van de iLiad Book Edition. Daarop de vermelding waar ze toe dienen bij het indrukken: news, books, docs en notes. Iets hoger zitten behoorlijk wat knopjes op het scherm zelf, te bedienen met de bijgeleverde Stylus-pen.
De drie knoppen onderaan de flipbar links zijn voor het bladeren door een ebook of digitaal document. Boven de flipbar zitten de knoppen voor het menu. Verder nog de vermelding dat de iLiad Book Edition 128 mb intern geheugen heeft. Dit is dan uit te breiden tot 8 gb met behulp van usb of een flashcard. Heel wat voor die tijd. Nu een lachertje.
Andere kenmerkende eigenschappen van deze toch wel opzienbarende reader van vaderlandse bodem zijn de in het geheugen opgeslagen 16 lettertypen, ingebouwde speakers en een aansluiting voor een koptelefoon. Er worden ook nog eens vijf talen ondersteunt: Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. Helaas zit er geen wifi op het apparaat. Wel werd de iLiad Book Edition, zoals gezegd, geleverd met een Stylus-pen voor het beschrijven van het scherm, een AC adapter, usb 2.0 kabel en een travel hub voor onderweg. En natuurlijk een snelstartgids. Als extraatje waren er ook nog eens, gratis en voor niks, 50 boeken uit de wereldliteratuur op de iLiad te vinden.
Maar behalve positieve kanten zaten en zitten er ook nogal wat negatieve aspecten aan deze reader. Ten eerste de hoge prijs van bijna vijfhonderd euro. Plus het feit dat er alleen met een Stylus-pen gebruik kan worden gemaakt van het aanraakscherm. Ook zat er, zoals gezegd, geen wifi op. Een ebook moest via de usb-opening, verbonden met een lap- of desktop, gedownload worden. Nogal omslachtig vergeleken bij de moderne readers die uiteraard allemaal wifi hebben. Een ander minpunt van de iLiad Book Edition was het trage opstarten. Dat duurde bijna een minuut.
Tenslotte de vermelding dat iRex als fabrikant van de iLiad de mogelijkheid bood tot het lezen van een kleine 1000 kranten, verspreid over 81 landen. Daarvoor moest dan wel eerst een soort app via een aangesloten pc gedownload worden: PressReader. Wat betreft formaten kon er gekozen worden uit: pdf, html, txt, prc (mobi) en later ook epub.
Selexyzebooks