Wat is een ereader? Kiki weet het!

Home » Wat is een ereader? Kiki weet het!  
 
 

Ereader

Een ereader of reader is een elektronisch apparaat voor het lezen van ebooks.
Ereaders zijn er in vele soorten en maten. Van klein tot groot en van duur tot goedkoop. Een iPhone kan ook dienst doen als ereader, alleen is het scherm dan wel iets te klein voor het kunnen lezen van een ebook. Bovendien zitten daar geen handige snufjes op zoals pagina markering voor het snel terugvinden van een gelezen pagina, het maken van aantekeningen in de kantlijn, etc. Daarom is het voor iemand die veel ebooks wil lezen toch wel raadzaam er een reader voor aan te schaffen. Bijvoorbeeld de nieuwste Kindle 4 Paperwhite van Amazon die te koop is vanaf 137 euro.

 

 

Kobo

Ereaders

Een andere bekende aanbieder van ereaders is de Canadees-Japanse distributeur van ebooks Kobo. Misschien niet zo groot als Amazon wat betreft de hoeveelheid te koop aangeboden ebooks, maar toch met een behoorlijk assortiment van een paar miljoen elektronische titels. Net als boekhandel Barnes & Nobles die ook een eigen reader hebben: de Nook. Daar zit tegenwoordig standaard wifi op zodat men thuis vanuit de luie stoel een ebook kan downloaden.

 

Onyx Boox Note

Er zijn ook readers met extra grote schermen. Bijvoorbeeld de Onyx Boox Note van het Chinese elektronica concern Onyx. Deze ereader heeft een schermdiagonaal van maar liefst 13.3 inch (ruim 33 cm). Heel handig voor het lezen van wat grotere elektronische publicaties als stripboeken en kranten. Maar ook gebruikt door bedrijven voor het opslaan en raadplegen van pdf-documenten. De Onyx is dan ook een stuk duurder dan een ereader met een kleiner scherm (ruim 420 euro om precies te zijn).