EPUB ALS OPMAAKSTANDAARD VAN E-BOOKS

Home » E-reader » EPUB ALS OPMAAKSTANDAARD VAN E-BOOKS  

EPUB: OOK DIGITALE BESTSELLERS HEBBEN EEN BESTANDSFORMAAT

 

EPUB
 

EPUB is de Engelstalige afkorting van electronic publication. Het is een zogenaamd open bestandsformaat voor het opslaan van digitale data. Het is dan beschikbaar voor iedereen en kan zowel gebruikt worden voor gepatenteerde software als voor gratis software. Ook wel open-source genoemd. EPUB wordt gedifinieerd als Web Standaard. Wat betekent dat er ook andere soorten bestanden in onder gebracht kunnen worden, zoals HTML, CSS, SVG. Plus afbeeldingen en video, al dan niet met geluid.

Wat zeer praktisch bij de opmaak van een e-book. Wat op de keeper beschouwd een soort van website is, maar dan wel eentje dat gelezen kan worden op een speciaal daarvoor bestemd apparaat: een e-reader. Ongeacht het merk en de fabrikant kan op een e-reader een willekeurig EPUB bestand gelezen dan wel bekeken worden.

Vandaag de dag is EPUB het referentieformaat voor de distributie en uitwisseling in het digitale uitgeven. Het stelt uitgevers in staat een enkel digitaal publicatiebestand via distributie te produceren en te verzenden. Het kan door de consumenten op verschillende apparaten gelezen worden en is voorzien van een vaste lay-out, bijvoorbeeld een hoofdstukindeling. Deze is hetzelfde op eer e-reader van Kobo en van Amazon. Of welke grote of kleine fabrikant van e-readers dan ook.

Dit alles zorgt ervoor dat een e-book het kan opnemen tegen z’n papieren tegenhanger: het al dan niet op klassieke wijze gedrukte werk.

Door het gebruik van een standaardformaat hoeven uitgevers niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden. Daarom kunnen ze zich bezig houden met de kwaliteit van een uit te geven e-book en hopen dat het dan een bestseller wordt.

Voor de consumenten, de lezers, de kopers van e-books, zijn de voordelen door het gebruik van EPUB legio. Er zijn bijvoorbeeld sites, waaronder selexyzebooks, waar gratis e-books gedownload kunnen worden.

Naast het standaard EPUB formaat, ook wel aangegeven met het getal 2, is er een ander formaat dat geschikt is voor meer complexere opmaak: EPUB 3. Dit is een meer geavanceerde op tekst gericht manier van het toepassen van lay-out, bijvoorbeeld met betrekking tot de meer typografische aspecten van een e-book.

Tekst en afbeeldingen kunnen met EPUB 3 beter gecombineerd worden. Vooral van belang voor e-books ove kunst of die voor studie doeleinden. Ook kan met EPUB 3 tekst vermengd worden met audio (geluid) en video (beeld). Er kan ook op een veel betere manier interactiviteit aan een e-book toegevoegd worden. EPUB 3 is veel geschiktere om complexe software-toepassingen in een tekst in te bedden.

Maar om bij EPUB 2 te blijven is hieronder een lijst te vinden van sites voor het kunnen downloaden van gratis ebooks. Geen bestsellers, maar toch e-books het lezen meer dan waard. Wie weet zit er wel een verborgen bestseller tussen? Voor het geld hoeft men het niet te laten. Wel is het handig de Engelse taal machtig te zijn, want daarin wordt het gros van de gratis e-books aangeboden.

 

 

 

 

Selexyzebooks