Ebook over Rembrandt van Rijn: Schilderslief

Home » Ebook » Ebook over Rembrandt van Rijn: Schilderslief  

SPANNEND EBOOK OVER REMBRANDT VAN RIJN

 

Ebook over Rembrandt
 

De schrijfster van hedendaagse spanningsliteratuur, thrillers, Simone van der Vlugt, neemt een duik in het verleden met een ebook over Rembrandt. Niet zomaar een verleden dus, maar het verleden van onze beroemdste schilder. Algemeen erkend genie van het linnen doek. Ongeëvenaard in stijl en kleur. In zijn tijd nogal omstreden vanwege de realistische weergave van z’n onderwerpen, zoals in de Nachtwacht.

Ooit aan weerszijden anderhalve meter ingekort omdat het meesterwerk niet in een achteraf zaaltje van de Waag paste. Niet naar de smaak van de erop afgebeelde ijdele personen: de schutterij die zich opmaakt voor een nachtelijk bewakingsrondje door de stad. Miniatuurversie van het huidige mokum. Handhaving in de zeventiende eeuw. Maar er kwam voornamelijk kritiek op hoe Rembrandt z’n modellen had geportretteerd met in hun midden een meisje en een hondje. Daar sta je dan als stoere wachter.

Reden waarom we het zonder een weghollend figuurtje op een brug moeten doen als liefhebber van de Grote Meester. Met als kenmerk niet alleen een virtuoze penseelvoering maar ook een achterliggende gedachte, ten grondslag liggend aan veel van z’n meesterwerken. Anders dan bij tijdgenoten als Hals en Bol. Staand voor een schilderij van Rembrandt lijkt het alsof de schilder meer deed dan alleen schilderen. Hij vertelt een verhaal. Fraai of niet. Meestal niet. Zoals bij de anatomische les van dokter Tulp.

Maar ook bij het Joodse bruidje. Iets van de menselijke drift (lust, dood) wordt dan zichtbaar. Of stoere nietszeggendheid zoals bij de nachtelijke schutters van kapitein Frans Banninck Cocq. Het oplichten van een sluier. Wat Simone van der Vlugt ook doet in haar ebook over Rembrandt met als titel Schilderslief. Maar dan het lichten van een sluier in Rembrandts eigen leven. Dat nogal wat toppen en dalen, hoogte- en dieptepunten, kende. Succesvol schilder die op jonge leeftijd z’n vrouw Saskia verliest.

Toen stond Rembrandt alleen voor de opvoeding van z’n zoontje Titus. Hij roept dan de hulp in van Geertje Dix. Hier begint Simone van der Vlugt haar ebook over Rembrandt. Niet Rembrandt, maar Geertje Dix blikt terug op haar leven. Niet zomaar een terugblik, maar eentje vol rancune richting haar schilderende baas én minnaar. Die heeft er namelijk hoogst persoonlijk voor gezorgd dat ze voor twaalf jaar wordt opgesloten in een spinhuis. Niet in Amsterdam, maar helemaal in Gouda. Daartoe schijnt Van Rijn de vroedschap opdracht te hebben gegeven.

In het ebook over Rembrandt komt dus een minder fraaie, zelfs rancuneuze kant van hem naar voren. De schaduwzijde zoals vaak door hem verbeeldt op linnnen. Z’n handelsmerk: een gezicht of een interieur dat omgeven is door donkerte, maar waarop dan een lichtstraal valt. Die lichtstraal was voor Geertje Dix dus ver te zoeken in het spinhuis van Gouda. En dat terwijl ze jarenlang als een getrouwd paar hebben samen geleefd. Geertje Dix krijgt zelfs de sieraden uit Saskia’s erfenis. Dus moet Rembrandt best wel gek op haar geweest zijn. Een liefde die blijkbaar plotseling om sloeg in haat. Intrigerend beschreven door Simone van der Vlugt in haar ebook over Rembrandt van Rijn.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Ebook over Rembrandt

Schilderslief

door Simone van der Vlugt

E-book

 

 

Oscar Wilde: Portret van Dorian Gray als gratis ebook
Ebook Het feest van Elizabeth Day: Upperclass