EBOOK HET FEEST LEEST ALS EEN FEEST DER HERKENBAARHEID

Ebook Het Feest?! Wel of geen harde Brexit? Het nieuwe boek van Elizabeth Day is er eentje met een verbluffende inkijk in het Britse establishment dat toch liever op politiek en dus ook economisch gebied de eigen boontjes dopt. Beter dan braaf aan de leiband van de Europese Unie stukje bij beetje de eigen identiteit verliezen. De upper upperclass zo gezegd. De aristocratie.
Een paar treden hoger op de maatschappelijke ladder dan die waar een politicus als Boris Johnson toe behoord als conservatieve populist, meer de upper-middle class. Zeg maar de nette armoede, afgemeten naar de high society. De premier als handige politieke loopjongen van de elite, een illuster gezelschap waar hij op Eton en Oxford de mores van heeft leren kennen. Anders dan een politicus als Winston Churchill, ook een journalist, maar dan wel eentje van adellijke komaf met een landgoed zo groot als een flinke stadswijk compleet met park.
In die maatschappelijke bovenlaag speelt het ebook Het feest zich voor het grootste deel af. Aangeprezen door de uitgever als een ontluisterende roman over jaloezie, verraad en hypocrisie in het hart van de Britse elite. Waar gaat het verhaal nu in werkelijkheid over afgezien van de wervende tekst op de kaft? Er zijn twee hoofdpersonen, de vrienden Ben en Martin. De eerste hoort tot de elite, de absolute bovenlaag zoals alleen Engeland die nog kent, en de tweede is een jongen afkomstig uit de arbeidersklasse.
Een onwaarschijnlijke vriendschap, maar wel eentje dat de lezer meteen boeit. Weer eens wat anders dan het soort zoekt soort wat betreft milieu. Interessante kruisbestuiving. Maatschappelijk experiment van de eerste orde waar de onbevangen lezer getuige van is. Verhaal-technisch gezien een nogal gewaagde opzet.
Een boek, e-book, dat alleen in Engeland geschreven had kunnen worden. Boeiend ook tegen de achtergrond van een mega politieke gebeurtenis als de bovengenoemde Brexit. Onder- en super bovenklasse dat de handen broederlijk ineenslaat en Engeland los trekt uit de verstikkende omhelzing van Brussel plus de rest van Europa. Liever een eiland gebleven dan onbeduidend onderdeel te zijn van een veel groter geheel.
Op dat eiland, Albion, speelt de roman van Elizabeth Day. Een verhaal over vriendschap tussen iemand van lage en hoge komaf, te weten de arme arbeidersjongen Martin en de rijke Ben opgegroeid in een prachtig landhuis. Een verhaal ook waarin op fascinerende wijze een spel van identiteiten wordt gespeeld, met tal van humoristische scenes.
Maar ook spanning. Want het ebook Het feest is per slot van rekening een thriller. Een beetje in de lijn van De verborgen geschiedenis geschreven door Donna Tartt. Een jaren 90 bestseller. Maar er zijn ook raakpunten met een nog veel ouder boek zich ook in hoge Engelse kringen afspelend: Brideshead revisited van Evelyn Waugh. Aristocratie in de jaren 20 en 30, het mannelijk deel ervan behoorlijk uitgedund in de Franse loopgraven waar officieren uit de hoogste klasse met getrokken revolver voorop gingen in het bestormen van de vijandelijke linies.
Net als bij het terugveroveren van de eigen identiteit anno nu. Want als de Brexit ergens over gaat dan wel dat. Een identiteit welke vreemd genoeg zowel in de hoogste als de laagste kringen nogal sterk leeft en verder weinig te maken heeft met economisch belang. Anders dan in de maatschappelijke tussenlaag.
Ieder de eigen reden dus voor een feest, een politiek gekleurde party, zullen we maar zeggen. Want gefeest zal er worden. Al is het er waarschijnlijk eentje van een nogal bedorven vrolijkheid. In het ene kamp het voortdurende aanwezige besef dat de overwinning wel eens op een economische ramp van ongekende omvang kan uitdraaien en in het andere kamp de misplaatste triomf, feest der gelijkhebberige, wanneer die ramp ook daadwerkelijk plaats vindt. ‘Hebben we het niet gezegd!’
In het boek van Elizabeth Day wordt ook gefeest, zij het eentje met een nogal bloedige afloop. Waar de lezer middels de verteller het een en ander over te horen krijgt. Die verteller is Martin en de plek van waaruit hij z’n verslag doet: een politiebureau. In Engeland nog steeds een Agatha Christie-achtige biechthokje, de sterke schouder van een lid van de uitvoerende macht waarop een verdachte kan uithuilen om vervolgens te boeten voor de begane zonde.
De ‘biecht’ van Martin is een verslag van wat er allemaal gebeurd is in de vijfentwintig jaar dat hij bevriend is met de aristocratische Ben. Dat is heel wat. Te veel om op te noemen. Maar met een onderhoudende vaart door Elizabeth Day opgeschreven. Bijvoorbeeld het eerste contact dat de hoofdpersonen hebben, hun kennismaking, wanneer populaire Ben de arme Martin redt van een stel kwelgeesten die hem als jongen uit een minder milieu het vuur na aan de schenen leggen.
Het siert Ben dat hij het voor Martin op neemt. Die raakt door hem geobsedeerd. Z’n redder in de kostschoolnood toch een beetje, een redder die hij niet alleen verafgood maar ook bespioneerd. Hij doorzoekt bijvoorbeeld in het geniep z’n kast. Daar ontdekt hij een geheim dat hem goed van pas komt. Verder past hij z’n smaak ook aan op die van Ben. Bijvoorbeeld op muziekgebied. Het kleine beetje geld dat hij heeft geeft Martin uit aan cd’s van Run-DMC en REM. Gewoon omdat het de favoriete groepen zijn van Ben.
Het altijd in het gezelschap van z’n protagonist willen zijn valt op en het Martin de bijnaam KS oplevert: Kleine Schaduw. Ook op Cambridge blijven ze onafscheidelijk. Waar de een gaat is de ander te vinden. Maar of dat ook echte vriendschap is? Martin denkt van wel. Maar die mist als arbeidersjongen de stoïcijnse gemoedsrust van iemand als Ben die de innerlijke onverstoorbaarheid met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Tegelijk daarmee het besef dat hij voorbestemd is tot het hebben van een leidinggevende rol in de Engelse (standen)maatschappij. Martin die het hooguit tot dienaar kan schoppen, een dienaar die hij tijdens z’n opleiding eigenlijk al is, namelijk de ondergeschikte van iemand als Ben.
Lang na hun afstuderen, ze zijn beiden veertig, is er een uitbundig verjaardagsfeest van Ben. Het wordt gevierd in z’n nieuwe huis: een oud klooster uit de zeventiende eeuw. De Priorij van Tipworth. Daar zijn de monniken min of meer uit verdreven. Elizabeth Day noemt hun nieuwe onderkomen een ‘speciaal gebouwd huizenblok tussen een parkeergarage en zo’n groothandel waar voordeelverpakkingen chips met uiensmaak worden verkocht’. Beeldend beschreven. Je zou bijna medelijden met de ontheemde kloosterlingen krijgen. Het hogere voortaan dienend tussen uitlaatgassen en versnaperingen voor seculiere stadsjeugd.
Wat erg goed uit pakt in ebook Het feest is dat de hoofdstukken waarin Martin aan het woord is als verteller worden afgewisseld door fragmenten uit het dagboek van zijn vrouw Lucy. Die een veel realistischer kijk op het leven heeft. Hierdoor wint de roman, het e-book, aan spanning. De lezer in het ongewisse latend wie de slechterik is en wie de goede.
Maar een ding is zeker: de vrouw van aristocratische Ben is een boosaardig iemand, een echte schurk die zich ver verheven voelt boven de gewone man en dus ook boven Martin. Overtuigd van de superioriteit van haar en echtgenoot Ben. Rijk, verveeld en verwend. Kortom iemand op de hielen gezeten door het onheil dat hoe dan ook moest plaats vinden. Op meesterlijke wijze beschreven door Day. Van begin tot eind de spanning erin houdend.
Bijvoorbeeld door het beschrijven van het doden van een vogel, om maar iets te noemen. Maar ook de orale seks tussen mannen. En op het meer psychologische vlak botsen van karakters, tot en met de bloedstollende laatste grote scène in het ebook. De lezer diep onderdompelend in de waarheid van het kleine moment dat daardoor iets groots en luguber krijgt, net of het leven onder een vergrootglas wordt gehouden. Bijvoorbeeld in de volgende door haar beschreven scene aan het eind van het ebook: ‘De lucht werd terug in m’n longen geduwd. Vicky’s hoofd snauwde en bungelde, haar los. Ben in een schaduw. M’n kin nat. Ik richtte me op, haalde m’n hand weg, zag dat het bloed was.’
Selexyzebooks
Ebook Het feest
Auteur: Elizabeth Day
Titel: Het feest
Uitgever:Ambo|Anthos
Taal: Nederlands
ISBN: 9789026343247
Aantal pagina’s: 336
Ebook voor € 12,99 te koop o.a. bij Bol.com
Genre: Thriller