E-books Jeugd Top 5 van juni 2019

Top e-books jeugd is een speciale webpagina op Selexyzebooks met daarop de top 5 jeugdliteratuur in Nederland van e-books. Een keuze niet alleen gebaseerd op actualiteit maar ook op het onderhoudende, amusante en boeiende karakter van een e-book voor kinderen. Een pas verschenen e-book kan dan ook heel goed besproken worden in e-books jeugd naast een exemplaar dat een paar jaar geleden al is verschenen.

E-boeks jeugd

Lezen is niet alleen een papieren bezigheid. Steeds minder eigenlijk. Ook het lezen van boeken door jongeren, door kinderen. Steeds meer uitgevers gaan over tot het op de leesmarkt brengen van jeugdliteratuur in de vorm van een e-book. In deze rubriek de 5 populairste e-books voor lezers jonger dan… ja, dan 6, 7, 8, 9 of 10 jaar of ouder?

Eerlijk gezegd is er niet echt een grens aan te geven. Dat ligt maar helemaal aan het soort boek. Sommige jeugdboeken hebben meer inhoud dan een roman voor volwassenen.

In ieder geval is het de bedoeling van deze rubriek dat u door de kinderboekenredactie van Selexyzebooks op de hoogte wordt gehouden van wat op het moment het meest gewild is aan e-books jeugd voor kinderen van 5 jaar en ouder.

 

    Selexyzebooks

 

1
 E-books jeugd

De waanzinnige boomhut

Hilarisch verhaal over een schrijver en een tekenaar die samen in een boomhut wonen. Omdat het nieuwe boek waar ze samen aan werken te lang uit blijft krijgen ze een deadline van hun uitgever. Het boek moet morgen al af zijn. Aanpakken dus in de boomhut van dertien verdiepingen. Maar dat is Andy en Terry wel toevertrouwd. Ze gaan aan de slag, maar worden telkens door een voorval van hun werk gehouden. Tal van avonturen passeren op vermakelijke wijze de revue. Het onderwerp voor het nieuwe boek hebben ze dus al: dat wat ze die dag allemaal in de waanzinnige boomhut is overkomen. Terecht op de eerste plaats van de e-books jeugd top 5.
Titel: De waanzinnige boomhut
Auteurs: Andy Griffiths en Terry Denton
Uitgever: Lannoo
Isbn: 9789401410199
250 pagina’s
Epub met digitaal watermerk
Prijs: € 7,99. O.a. bij Kobo Kids.
2

Happy Relax Kids

Een boek voor zowel kinderen als ouders. Een korte uitleg. Geen kinderboek in de traditionele zin van het woord. Eerder een soort van hulpgids met veel toewijding geschreven door Marneta Vliegas. In haar vorige boeken over dit onderwerp, Relax kids, De Wensster en De Toverdoos, kunnen kinderen leren om ontspannen en rustiger te worden in hun hoofd. Een nuttig streven in een wereld die bol staat van het tegenovergestelde, het onrustige en drukke, wat een averechtse werking kan hebben op de ontwikkeling van kinderen. Heel pedagogisch dus. Maar daarom niet minder noodzakelijk. Een lofwaardig streven dus van de schrijfster. In haar boek komen niet minder dan 52 rustgevende en inspirerende activiteiten voor kinderen aan bod. Deze activiteiten gaan van het bouwen van een relaxhut tot tips voor een verrassend gesprek tijdens de avondmaaltijd. Maar ook het maken van een eigen poppetje om te knuffelen. En niet te vergeten tal van aanwijzingen hoe je lief kunt zijn voor jezelf en een ander. De activiteiten zijn heel divers en kosten nauwelijks geld. Bijkomend voordeel is dat kinderen en ouders samen tal van dingen kunnen doen. Deze bezigheden geven kinderen waar ze van nature zo’n behoefte aan hebben: aandacht, genegenheid en bevestiging. Je kunt het boek systematisch gebruiken of er lukraak een activiteit uit pikken. Een echte aanrader voor ouders die zich soms geen raad weten met hun drukke kroost. Maar ook voor de kinderen zelf een must omdat die er zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan op hun tablet.
Titel: Happy Relax Kids
Auteur: Marneta Vliegas
Uitgever: Ankh Hermes
Isbn: 9789020212945
181 pagina’s
Epub met digitaal watermerk
Prijs: € 7,99. O.a. bij Kobo Kids.
3

Lampje
Een boek geschreven door de bekende illustrator van kinderboeken Annet Schaap. Lampje is een verhaal over de zee en de vreemde wezens die erin leven. Maar het gaat ook over de piraten die over de woelige baren varen. Heel avontuurlijk dus van opzet. Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het levensreddende licht van menig schipper aan te steken. Maar op een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn, gaat er van alles mis.
Titel: Lampje
Auteur: Annet Schaap
Uitgever: Querido
Isbn: 9789045120522
238 pagina’s
Epub met digitaal watermerk
Prijs: € 4,99. O.a. bij Kobo Kids.
4

Dagboek van een muts
Deel 13 in de populaire en humoristische serie Dagboek van een muts geschreven door de Amerikaanse Rachel Renée Russell. De hoofdrol wordt ook nu weer vertolkt door blunderkoningin Nikki Maxwell. Veel van de verhalen zijn gebaseerd op de schoolervaringen van haar eigen dochters: Nikki en Erin Russell. Het laatste deel uit de serie heeft als titel Partystress. Het verhaal gaat over een feest georganiseerd voor de verjaardag van Nikki. Het is een zwembadparty met een dj en meer dan honderd gasten. Jammer is alleen dat hun moeder het allemaal veel te duur vindt worden. Die let dus in de dubbele betekenis van het woord op de kleintjes. Hoe kan voorkomen worden dat de verjaardag van Nikki uitdraait op een drama. Een boek vol aanstekende jonge levenslust en het ouderlijke toezicht daarop.
Titel: Dagboek van een muts. Partystress.
Auteur: Rachel Renée Russell
Uitgever: De Fontein
Isbn: 9789026148255
304 pagina’s
Epub met digitaal watermerk
Prijs: € 9,99. O.a. bij Kobo Kids.
5

Wiskunde ontdekken voor kids
Een boek uit de befaamde Dummies reeks. Opgezet om op een simpele manier tamelijk ingewikkelde kost aan de man te brengen. In dit geval aan het kind. Rekenen, wiskunde en kinderen gaat niet echt goed samen. Een lofwaardig streven dus om dit via het Dummies-project toch te proberen. Uitgangspunt is het spelenderwijze ontdekken van patronen. Bijvoorbeeld in de vleugels van vlinders en in sneeuwvlokken. Hoe komen die patronen tot stand? Wat heeft het met rekenen en dus met wiskunde te maken. Een en ander op didactisch verantwoorde wijze uitgelegd door Julia Volkmer, leraar wiskunde en biologie aan een Duits gymnasium, en Petra Wolthaus oprichter van een interactief laboratorium. Daar voert ze wiskundige projecten uit. Het naar tellen en patronen nieuwsgierige kind is dus in goede handen bij dit gedreven stel in het overdragen van de meer exacte kennis. Het boek bevat zes hoofdstukken. Bij ‘Gereedschapskist’ worden de basisbegrippen uitgelegd, zoals evenwijdig en recht, puntsymmetrische figuren en hoeken meten. Repeterende patronen gaat onder meer over bandversieringen en slingers vouwen. In ‘Getallenreeksen’ leren kinderen over Palindroomgetallen en de driehoek van Pascal. Met veel functionele kleurenafbeeldingen, ruimte om patronen te tekenen, vraagstukken en oplossingen. Dit alles uitgelegd in heldere en begrijpelijke taal, waar Dummies een patent op heeft. Ook voor kinderen. E-books jeugd dus niet alleen voor verstrooiing en vertier, maar ook voor het leren van wiskunde.

Titel: Wiskunde voor kids
Auteur: Julia Volkmer, Petra Wolthaus
Uitgever: Voor Dummies
Isbn: 9789045355955
42 pagina’s
Epub met digitaal watermerk
Prijs: € 11,99. O.a. bij Bol.com jeugd.