E-books Jeugd Top 5 van Juli 2019

E-book tip van de maand: Eno en de bootvluchtelingen. Gratis te downloaden via bij Kobo Kids.

 

Top e-books jeugd is een speciale webpagina op Selexyzebooks met daarop de top 5 jeugdliteratuur in Nederland van e-books. Een keuze niet alleen gebaseerd op actualiteit maar ook op het onderhoudende, amusante en boeiende karakter van een e-book voor kinderen. Een pas verschenen e-book kan dan ook heel goed besproken worden in e-books jeugd naast een exemplaar dat een paar jaar geleden al is verschenen.

E-boeks jeugd

Lezen is niet alleen een papieren bezigheid. Steeds minder eigenlijk. Ook het lezen van boeken door jongeren, door kinderen. Steeds meer uitgevers gaan over tot het op de leesmarkt brengen van jeugdliteratuur in de vorm van een e-book. In deze rubriek de 5 populairste e-books voor lezers jonger dan… ja, dan 6, 7, 8, 9 of 10 jaar of ouder?

Eerlijk gezegd is er niet echt een grens aan te geven. Dat ligt maar helemaal aan het soort boek. Sommige jeugdboeken hebben meer inhoud dan een roman voor volwassenen.

In ieder geval is het de bedoeling van deze rubriek dat u door de kinderboekenredactie van Selexyzebooks op de hoogte wordt gehouden van wat op het moment het meest gewild is aan e-books jeugd voor kinderen van 5 jaar en ouder.

 

    Selexyzebooks

 

1

 Het Duel bij Araluen

 

Alweer het veertiende deel van de spannende serie over De Grijze Jager. Geschreven door John Flanagan. Zeg maar de Game of Thrones voor de jeugd. Misschien dat deze serie boeken ooit een keer verfilmd wordt als tegenhanger van de tovernaarsleerling Harry Potter. Het duel bij Araluen gaat verder waar het in het vorige deel stopte: de strijd tegen de Clan van de Rode Vos. Om haar vader en Gilan te helpen ontsnappen uit het oude fort op de heuvel, doet leerling-Jager Maddie er alles aan om de broederband De Reigers te vinden. Alleen met hun hulp maakt zij kans de tegenstander te verslaan. Zullen ze op tijd zijn om koning Duncan en prinses Cassandra uit de toren van kasteel Araluen te kunnen bevrijden?

 

Titel: De Grijze Jager. Het Duel bij Araluen.
Auteur: John Flanagan
Uitgever: Gottmer
ISBN: 9789025768508
368 pagina’s
Prijs € 8,99 O.a. bij Bol.com.
2
 

Eno en de bootvluchtelingen

Eno en de Bootvluchtelingen is een kinderboek geschreven door de pedagoge Marlene Struwalda. Het verhaal gaat, zoals de titel zegt, over bootvluchtelingen. Heel actueel dus. Alleen speelt het verhaal zich niet af in het heden, maar in een ver verleden. Op de vlucht zijn voor oorlog, armoede en honger is een fenomeen van alle tijden. Ook vroeger waren er (boot)vluchtelingen. In de Middeleeuwen en ver daarvoor. Daar gaat het verhaal over.

Eno, de hoofdpersoon, is een eigenzinnige jongen. Het tegendraadse zoontje van een rijke koopman die z’n fortuin heeft gemaakt met de handel in aardappelen. Ooit moet hij de leiding van het bedrijf van pa op zich nemen. Iets dat hem weerzin vervult. Zitten achter een bureau op een kantoor en geld verdienen is niets voor hem. Het liefst trekt hij erop uit, de wijde wereld in. Waar hij op een dag de kans voor krijgt nadat z’n vader hem voor straf op een van z’n schepen laat mee varen. Een straf die hij heeft verdiend na het in een waterput gooien van z’n privé leraar die hem taal en rekenen moest leren in ruil voor een zakje gouden munten. Nu moet Eno mee op een galei voor het halen van een lading aardappelen. Samen met een stel gevangen de zee over roeien. Maar een woedende octopus doet het schip zinken. Alle bemanningsleden verdrinken, alleen Eno niet. Die wordt aan boord genomen van een wrakke schuit vol vluchtelingen. Voortaan trekt hij zich het lot aan van de arme sloebers die hem gered hebben uit zee. Helemaal nadat z’n vader de koopman de vluchtelingen gratis en voor niets laat werken in z’n aardappelfabriek. Hij heeft al plannen om een tweede fabriek te openen. Daar steek z’n zoontje een stokje voor door het organiseren van een heuse staking onder het gratis personeel. Of z’n vader al niet rijk genoeg is. Maar veel helpt het allemaal niet. Want door een mysterieuze schimmelziekte zijn er zomaar ineens, bijna van de ene op de andere dag, geen gezonde aardappelen meer te krijgen. Hoe ver de schepen ook varen. Maar Eno weet een nieuwe handel op te zetten. Samen met de vluchtelingen.

Titel: Eno en de bootvluchtelingen
Auteur: Marlene Struwalda
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789401410199
130 pagina’s. Veel illustraties.
Epub met digitaal watermerk
Prijs: Gratis bij Kobo Kids.
3

PS Ik hou nog steeds van je

Een e-book over liefde onder jeugdigen. Eerst als een soort spelletje in PS Ik hou nog steeds van je, waarin de zestienjarige Lara Jean en Peter net doen alsof ze verliefd zijn. Later wordt ze dat dus echt op hem. Tot overmaat van liefdesramp duikt er nog een andere jongen uit Laura’s verleden op. Voor hem koestert ze ook warme gevoelens. De vraag waar het verdere verhaal om draait is of een vrouw, een meisje verliefd kan zijn op twee jongens tegelijk.
Titel: PS Ik hou nog steeds van je
Auteur: Jenny Hand
Uitgever: Moon
ISBN: 9789048831203
258 pagina’s
Prijs € 9,99 O.a. bij Bol.com.
4

Lampje

Een boek geschreven door de bekende illustrator van kinderboeken Annet Schaap. Lampje is een verhaal over de zee en de vreemde wezens die erin leven. Maar het gaat ook over de piraten die over de woelige baren varen. Heel avontuurlijk dus van opzet. Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het levensreddende licht van menig schipper aan te steken. Maar op een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn, gaat er van alles mis.
Titel: Lampje
Auteur: Annet Schaap
Uitgever: Querido
ISBN: 9789045120522
238 pagina’s
Epub met digitaal watermerk
Prijs: € 4,99. O.a. bij Kobo Kids.
5

Wiskunde ontdekken voor kids
Een boek uit de befaamde Dummies reeks. Opgezet om op een simpele manier tamelijk ingewikkelde kost aan de man te brengen. In dit geval aan het kind. Rekenen, wiskunde en kinderen gaat niet echt goed samen. Een lofwaardig streven dus om dit via het Dummies-project toch te proberen. Uitgangspunt is het spelenderwijze ontdekken van patronen. Bijvoorbeeld in de vleugels van vlinders en in sneeuwvlokken. Hoe komen die patronen tot stand? Wat heeft het met rekenen en dus met wiskunde te maken. Een en ander op didactisch verantwoorde wijze uitgelegd door Julia Volkmer, leraar wiskunde en biologie aan een Duits gymnasium, en Petra Wolthaus oprichter van een interactief laboratorium. Daar voert ze wiskundige projecten uit. Het naar tellen en patronen nieuwsgierige kind is dus in goede handen bij dit gedreven stel in het overdragen van de meer exacte kennis. Het boek bevat zes hoofdstukken. Bij ‘Gereedschapskist’ worden de basisbegrippen uitgelegd, zoals evenwijdig en recht, puntsymmetrische figuren en hoeken meten. Repeterende patronen gaat onder meer over bandversieringen en slingers vouwen. In ‘Getallenreeksen’ leren kinderen over Palindroomgetallen en de driehoek van Pascal. Met veel functionele kleurenafbeeldingen, ruimte om patronen te tekenen, vraagstukken en oplossingen. Dit alles uitgelegd in heldere en begrijpelijke taal, waar Dummies een patent op heeft. Ook voor kinderen. E-books jeugd dus niet alleen voor verstrooiing en vertier, maar ook voor het leren van wiskunde.

Titel: Wiskunde voor kids
Auteur: Julia Volkmer, Petra Wolthaus
Uitgever: Voor Dummies
ISBN: 9789045355955
42 pagina’s
Epub met digitaal watermerk
Prijs: € 11,99. O.a. bij Bol.com jeugd.