E-book reader als webbrowser! Het nieuwe lezen?

Home » E-reader » E-book reader als webbrowser! Het nieuwe lezen?  

DE WEBBROWSER ALS E-BOOK READER

E-book reader
Een serverpark
 

Wat zijn browsers?

Voor wie het nog niet wist: een browser is een visueel hulpmiddel voor het doorzoeken van internet. Dat wil zeggen van miljoenen harde schijven verspreid over de wereld in zogenaamde serverparken (zie foto).

Netscape

In de begindagen van internet moest de url van een website in de adresbalk van het scherm getypt worden. Dit gebeurde bij de eerste browser van Netscape, waar ze van Google het idee van een zoekvenster hebben opgedaan. Een programmeur schijnt toen een coderingsfoutje gemaakt te hebben en er plotseling een open ruimte in het midden van het scherm verscheen met het woordje ‘search’ eronder. In eerste instantie alleen voor intern gebruik bedoeld, maar nu de motor achter een wereldwijde economische ontwikkeling: online shoppen en het zich als bedrijf een gezicht geven op het internet. Met de toenemende populariteit van het www-gebeuren werden de browsers ook steeds sneller en stabieler in het gebruik.

SEO

Een enkel zoekwoord is voldoende voor het vinden van hetgeen men zoekt. Bij Google hebben ze daar een duizelingwekkend groot algoritme voor ontwikkeld dat alle websites over de hele wereld in kaart brengt met behulp van zogenaamde ‘bots’. Een programmaatje waar het algoritme met een kleine tweeduizend variabelen aan is gekoppeld. Het is bij de makers van websites en blogs inmiddels wel bekend dat men aan de nukken daarvan is overgeleverd. Google is nu eenmaal de marktleider en die geeft die positie niet graag uit handen. Een nieuwe website moet zich eerst bewijzen. Vandaar de term SEO (Search Engine Optimalisation). Uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het meer bedrijfskundige internetgebeuren.

Videorecorders

Gelukkig zijn er meer aspecten aan een browser dan alleen het opzoeken van websites. Zo kunnen de browsers ook als e-book reader gebruikt worden en dan wel op een meer concurrerende manier dan een paar jaar geleden. Wat tal van apparaten voor het lezen van e-books overbodig zal maken, bijvoorbeeld de Kindle of de Nook. Vergelijk het met het verdwijnen van de videorecorders in de jaren ’80 en ’90 door de komst van de CD en online videodiensten zoals YouTube. Een visuele app waar een gebruiker niet alleen kijker is maar in veel gevallen ook maker.

De browser als e-book reader

Voorlopig zijn het nog de ontwikkelaars die het meest enthousiast zijn over het lezen van e-books in een webbrowser. Het grote publiek moet de mogelijkheid van de browser als reader nog ontdekken. Maar zo ging het ook met de browser zelf in de begindagen van het internet. Nu kan geen gebruiker meer zonder Chrome, Internet Explorer, Safari, Opera of Firefox. In tien vijftien jaar uitgegroeid tot bijna iconische hulpmiddelen ter ontsluiting van de op een server ergens in de wereld opgeslagen gegevens. We weten inmiddels niet beter.

HAWRAF

Nu slaat de browser dus ook de klauwen uit naar het e-book, bijvoorbeeld via het design platform HAWRAF in New-York. Eindelijk eens geen Sillicon Valley, maar een Oostkust-start-up dat een geheel nieuwe variant van een e-book heeft gelanceerd. Uitsluitend te lezen met behulp van een browser op een pc, tablet of smartphone. Een geheel nieuwe leeservaring dat men op de site van Poetic Computation kan uitproberen. 

Oude wijn in een nieuwe digitale zak?

Het is niet echt een geheel nieuwe ontwikkeling. Diverse pogingen zijn er al gewaagd om de browser in te schakelen bij het digitale lezen. Bijvoorbeeld bedrijven als Amazon, Barnes & Nobles en Kobo, met hun om de zoveel tijd te verschijnen nieuwe exemplaren van readers. Waarbij de makers zich vast klampen aan het klassieke concept van een boek met bladzijden. Het omslaan daarvan moest dan zo echt mogelijk lijken.

Aloude browser

Maar een scherm is nu eenmaal niet van papier, maar een met een dunne laag plastic bedekt glas. Misschien toch eens tijd dat men het klassieke concept van een boek met kaft en bladzijden definitief loslaat en het digitale lezen via de aloude browser nieuw leven in blaast.

 

 

 

Seleyxebooks

 

 

 

De Kindle van Amazon: Een elektronisch hoogstandje!
E-reader dalende verkoop! Het e-book op z'n retour?