E-book of paperback? E-Ink versus papier. Wat is beter?

Home » E-reader » E-book of paperback? E-Ink versus papier. Wat is beter?

 

E-book of paperback? Het is een vraag die vanaf het begin van de introductie van het e-book speelt: is een papieren exemplaar niet beter?

 

Een vraag waarop geen eenduidig antwoord is te geven. Want een voorkeur die in hoge mate te maken heeft met gewoonte en gewenning. Maar misschien ook wel met romantiek. De gemoedstoestand voor het hebben van exclusieve aandacht voor bepaalde personen of objecten wat gepaard gaat met een gevoel van welbehagen en geluk. In dit geval het welbehagen en geluk dat uitgaat van een gedrukt boek.

Een e-book op een reader zou dan de kille variant zijn. Niet de vriend of vriendin die men graag ter hand neemt als lezer. Ondanks de vele voordelen die het elektronische lezen biedt. Dit tegen de achtergrond van de toenemende ontlezing. Zich vooral manifesterend op het gebied van de fictieve vertelling: de roman. Niet echt een populair genre meer.

 

Zie ook:
Leeswijzer biografie in e-books (smartphone/tablet)

 

De verkoop van het verzonnen verhaal is dan ook behoorlijk gedaald de afgelopen jaren. Mede door de komeetachtige opkomst van de smartphone. Want je kunt maar één ding tegelijk vasthouden en dan toch het liefst iets waarmee je in verbinding staat met de rest van de wereld. Overal de blik gericht op een scherm in zakformaat. In trein, bus en metro wordt toch liever de inbox van het mailaccount gecheckt of een muziekvideootje bekeken en beluisterd dan het lezen van een paar bladzijden uit een roman.

Hierbij dan wel het heugelijke feit dat non-fictie juist aan populariteit wint. Iets dat te maken kan hebben met de steeds grotere wordende hang naar realisme. Het lijkt wel of men tegenwoordig aan de werkelijkheid van alledag wil ontsnappen door het kennis nemen van iets dat nog echter en waarachtiger is dan het eigen bestaan. Het kan niet authentiek en echt genoeg zijn. Niet alleen op televisie en video, maar ook op leesgebied. Het onvervalste als de nieuwe romantiek waar vooral een betaalzender als NetFlix garen bij spint. Maar ook Talpa.

 

Zie ook:
Ontlezing of niet: de populariteit van ebooks groeit gestaag

 

De fictie van het papieren boek heeft hierbij het nakijken. Liever laat men zich onderuitgezakt in een luie stoel overspoelen met wat de reality television te bieden heeft. Bij dit alles speelt het e-book een tamelijk ondergeschikte rol. De reader waarop ze gelezen worden toch meer een exclusief hebbedingetje dan een noodzakelijk apparaat zoals de eerder genoemde smartphone, waar men in toenemende mate zijn of haar identiteit aan ontleent. De tweede ziel van bits and bites afgestemd op social media.

Steeds meer jongeren en ook ouderen zijn hun mobieltje geworden. Een geestelijk diefstal die op wereldschaal plaats vindt onder aanvoering van techreuzen als Facebook en Google. Iets waar het lezen van een boek ooit misschien weer een tegenwicht aan kan bieden, hoe bescheiden ook.

Wat ons terugbrengt tot de vraag: e-book of paperback? De voor- en nadelen van beide vormen van het tot zich nemen van info hieronder op een rij gezet. De lezer kan zelf de conclusie trekken wat betreft een e-book of paperback dat de voorkeur verdient.

 

E-book of paperback?

  • Een belangrijk argument in het voordeel van het e-book is dat het een flinke besparing wat betreft ruimtebeslag geeft. Geen volgeladen boekenkasten meer. Wat z’n voordeel heeft bij een eventuele verhuizing. Maar ook huishoudelijk gezien z’n waarde heeft: geen stof verzamelende kaften meer.
  • Bij een e-book heeft de lezer tal van mogelijkheden om de te lezen tekst wat betreft formaat van letters aan te passen aan de voorkeuren. Net als de pagina layout. Iets dat bij het tot zich nemen van een tekst het gevoel geeft van meer betrokkenheid, hoe beperkt ook. De inhoud van een verhaal kan men niet veranderen, maar de vormgeving ervan op het gebied van lettertypen en interpunctie aan passen aan de eigen smaak.
  • Door de aan te passen frontverlichting van de moderne readers is het lezen in bed een verademing. Geen leeslampjes meer dat de partner uit de slaap houdt.
  • Een kenmerkende eigenschap van een papieren boek is de betrekkelijke houdbaarheid bij intensief gebruik. De kaft van een paperback laat los en met een beetje pech volgen de pagina’s. Een e-book heeft geen last van slijtage. Dat gaat zelfs bij dagelijks gebruik een leven lang mee. Vanuit het oogpunt van kosten een groot voordeel.
  • Op een gemiddelde reader kunnen al gauw een paar duizend boeken. Die kunnen overal mee naar toe genomen worden. Waarbij ook nog eens verschillende boeken tegelijk gelezen kunnen worden. Met een papieren exemplaar is dat allemaal niet het geval. Daar kunnen er hooguit een of twee van meegenomen worden op vakantie of zakenreis.
  • Een ander voordeel dat een e-book heeft is dat van de privacy. Geen mens die kan zien wat je aan het lezen bent. Niet iedereen vindt het nu eenmaal prettig om beoordeeld te worden over de kaft van een boek dat men in de handen heeft. Vooral wanneer het een spraakmakend boek is.
  • Wat men als lezer nog het meest mist bij een papieren exemplaar is het gebrek aan een ingebouwd woordenboek. Maar ook de ondersteuning van meerdere talen. Wat voor een reader de gewoonste zaak van de wereld is. Men is als lezer van een e-book veel beter af wat betreft informatievoorziening. Desnoods door iets op te zoeken in de Wikipedia via de ingebouwde wifi. Bovendien kan tekst gemarkeerd worden en ook kan men als lezer aantekeningen maken op een speciaal daarvoor bestemd kladblok. Slaat men het e-book weer open na een dag, een week of een maand, desnoods een jaar, dan is men automatisch weer op de laatst gelezen pagina.
  • De readers zijn tegenwoordig bijna zo dun als een blad papier en daarom makkelijk hanteerbaar. Hoeveel pagina’s een te lezen boek ook heeft. Daar komt bij dat de fabrikanten steeds meer uitgekiende modellen op de markt brengen die comfortabel in de hand liggen.
  • De ene lezer noemt het een voordeel, de andere wellicht een nadeel, maar voor het kopen van een e-book hoeft men niet naar de boekhandel. Dat kan online gebeuren. Uiteraard kan een paperback of een hardcover ook op die manier besteld worden, alleen worden die dan pas twee dagen later thuis bezorgd. Waarbij men dan weer present moet zijn. Het e-book staat in een minuut op de reader. Ook e-books uit bibliotheken.
  • Tenslotte als pluspunt van het e-book de vermelding dat een reader makkelijker schoon te houden is dan planken vol stof vretend papier. Bovendien scheelt een e-book het nodige aan houtkap. En ook het elektriciteitsverbruik is op de meeste readers erg laag. Lager misschien dan bij een papieren boek dat men onder een lamp leest.

 

Moge deze opsomming de lezer helpen bij de keuze tussen een e-book of paperback. Waarbij de vermelding dat er ook een tussenweg mogelijk is. Dan wordt de reader gewoon de aanvulling van de papieren bibliotheek, die dan op den duur waarschijnlijk steeds leger gaat worden.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Kobo Nia & de Kobo Glo HD: 2 Readers van 1 Fabrikant
Beste ereader: Kobo Clara HD, Kindle Paperwhite 4 & Tolino Shine 3