Bieb van New York komt met nieuw e-book concept

Home » Ebook » Bieb van New York komt met nieuw e-book concept  

WAAR DE OUDERWETSE BIEB AL NIET GOED VOOR IS

 

Bieb

 

De bieb van New York (NYPL – New York Public Library) wil de ontlezing een halt toe roepen met een nieuw en gewaagd initiatief op het gebied van het e-book. Het heeft daartoe de krachten gebundeld met het reclame- en kunstcollectief ‘Mother in New York’. Samen gaan ze zogenaamde ‘Insta Romans’ aan de man brengen.

Een geheel nieuw concept dat digitale boeken, e-books, gaat introduceren. Dit gebeurt dan op Instagram. Waar kijken sinds jaar en dag Koning is. Toch wil de bieb juist daar een poging wagen lezers te bereiken met een werk uit de meer klassieke wereldliteratuur.

Maar het is een publiek geheim dat het lezen van romans en het hebben van een account bij Instagram niet echt goed samen gaan. Maar de hoop is dat het project op z’n minst de nieuwsgierigheid op Instagram zal prikkelen.Waarbij men niet over een nacht ijs is gegaan.

Zo is er een geheel nieuwe gedigitaliseerde versie van Alice in Wonderland, geschreven door Lewis Carroll, op het Instagram account van de New Yorkse bieb gezet. Een bezoeker krijgt dan een verhaal onder ogen dat op eigentijdse wijze is geïllustreerd en geanimeerd door de bekende ontwerper Magoz. Alleen dat is al een waarderend hartje waard.

Het reclame- en kunstcollectief Mother heeft doelbewust gekozen voor een kunstenaar met een nadrukkelijke presentie op Instagram. Iemand die het hakken met het digitale bijltje kent als geen ander. Wat natuurlijk het meest verstandige is conform het gezegde: if you can’t beat them join them.

De komende maanden zullen nog twee bekende romans op Instagram worden gezet. Te weten: ‘The Yellow Wallpaper’, een kort verhaal geschreven door Charlotte Perkins Gilman en een boek van Franz Kafka, de Gedaanteverwisseling.

Voor het lezen dan wel bekijken van de geüploade werken dient men naar het gedeelte van Instagram te gaan dat luistert naar de naam ‘Stories’, De vormgeving bestaat uit zowel afbeeldingen als bewegende beelden (video en animatie). Als schermachtergrond dient een warm wit dat gemakkelijk tot lezen aan zet.

Samenvattend kan gezegd worden dat Instagram, zonder het overigens zelf te willen, de perfecte boekenplank is voor deze geheel nieuwe vorm van online lezen. Corinna Falusi, Hoofd Creativiteit van Mother in New York, zegt dat de leeservaring zonder meer die van het lezen van een papieren boek is. Waar ze aan toe voegt: “We zullen de waardering voor het lezen moeten promoten, helemaal met de dreiging die het digitale gebeuren vormt voor het Amerikaanse systeem van kennis overdracht en opvoeding.’ Iets dat natuurlijk ook voor Nederland en de rest van de wereld geldt.

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Gratis e-book: Minimaal etmaal
Ibook app van Apple veranderd op de nieuwe Iphone
Ebooks & Ereaders