Kaft: Minstens zo belangrijk als de inhoud!

Sexdagboek van Heleen van Royen!

Kaft van een boek als blikvanger.

 

Is een boek een winkel vol woorden dan is een kaft het uithangbord. Hoe literair de inhoud van een roman ook is, het is toch een soort van geestelijke koopwaar, anders was het wel in de la van de schrijver gebleven of in een map op de harde schijf van z’n p.c. Nee, het liefste dat men als auteur wil is gelezen worden door een zo groot mogelijk publiek.

Iets dat een schrijver, al is de oplage nog zo klein, onderhevig maakt aan het de gehele mensheid sinds de Oudheid omvattende economische proces van vraag en aanbod. Het boek dus als koopwaar. Maar dan wel een koopwaar dat met veel toewijding en inzet tot stand is gekomen. Nu de lezers nog zien te bereiken. De consumenten van woorden aan de andere kant van de schrijftafel, al dan niet trappelend van ongeduld voor het tot zich nemen van de pennenvruchten.

Maar iedere uitgever zal meteen zeggen dat bij het uitgeven van een boek het niet of nauwelijks te bepalen is of het ook een bestseller zal worden. Meestal niet. Omdat de smaak van de lezers zich nu eenmaal niet of nauwelijks laat raden. Net als bij die andere kunstvormen: muziek en schilderen.

Maar het minste dat men kan doen is het boek voorzien van een aansprekende kaft. Het is immers het eerste oogcontact met een toekomstige lezer. E-book op internet of een gedrukt exemplaar in de winkel. Alleen een titel en een gekleurde achtergrond met daarop de naam van de schrijver voldoet niet. Of heel misschien ook wel?! Waarbij meteen het probleem van de vormgeving opduikt. Want net als over de inhoud van een boek is het misschien nog veel moeilijker te zeggen of de kaft ook een geslaagde kaft is.

Dat is in de eerste plaats aan de consument, de koper van een boek, om dit te beoordelen. Aan u dus! Te beginnen met onderstaande kaft. Eén ster betekent dan slecht en vijf goed. Iets dat wij aan de uitgever na verloop van tijd zullen meedelen in de hoop dat deze dan de door u gegeven mededeling ter harte neemt bij een volgende uitgave van een mogelijke bestseller. Te beginnen dus bij de kaft.

 

Kaft Sexdagboek
Kaft van het Sexdagboek van Heleen van Royen.
 

Wat vindt u van deze kaft?