De Toekomst Van Het Mobiele Lezen Via De iPhone

E-book lezen? Gebruik de iPhone!

Goed nieuws voor mensen zonder reader maar met een iPhone. De elektronische alleskunner is namelijk ook heel goed in staat tot het weergeven op het scherm van de ‘bladzijden’ van een e-book. Dit dankzij de enorme flexibiliteit van elke nieuwe serie op de markt gebrachte iPhones. Waarom niet gewoon een e-reader zal men zeggen voor het lezen van een e-book? Het antwoord op die vraag is verrassend eenvoudig: gewoon omdat een iPhone veel meer tot de standaarduitrusting van de hedendaagse mens behoord.

De iPhone als reader.

iPhone als reader.

Schermomvang

De grotere E-readers zijn toch een beetje een ballast voor de zich verplaatsende wereldburger, ook voor de wereldburger met literaire interesses. De enige belemmering van een iPhone als reader is misschien de omvang van het scherm. Die zijn bij een iPhone nu eenmaal kleiner dan bij een tablet. Maar uit eigen ervaring weet ik inmiddels hoe snel het lezen op een klein scherm went. De grootte die overigens best wel mee valt en in portretpositie ongeveer even breed is als de kolom van een krant of tijdschrift. Het heeft ook wel iets extra’s om nu eens geen mails te checken in de trein of bus, maar een roman te lezen die men via een applicatie heeft gedownload. Misschien wel de laatste bestseller van Herman Koch en men thuis ook iets meer te melden heeft dan hoe het vandaag op het werk ging. Nee, de toenemende mogelijkheden op het gebied van lezen op de iPhone kan wel eens voor een kleine omwenteling zorgen in de belangstelling voor het e-book.

iBooks

Van belang is wel om de juiste applicatie te vinden. Gelukkig neemt het aantal downloadbare aanbieders van e-books snel toe. Naast het bekende iBooks van Apple zijn er tal van andere applicaties voor de bezitter van een iPhone. Een voordeel dat men niet heeft met een reader, hoe nieuw ook en van de laatste snufjes voorzien. Applicaties blijven nu eenmaal voorbehouden aan mobiele apparaten zoals de iPhone en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Iets dat men bij de aanschaf van een reader tegenwoordig in overweging dient te nemen. Een iPhone is via de iOS-applicatie met een paar toetsaanslagen verandert in een reader van Kindle. Alleen dan wel met een veel grotere mobiliteit. Het zelfde geldt voor Nook of Google Play Books. Het verandert de iPhone in een kleine bieb voor onderweg.
Veel populaire E-boekwinkels hebben een eigen applicatie mijn een ruime keuze op leesgebied. Niet alleen fictie, maar ook non-fictie. Wat men maar wil als lezer. De gebruiker van Amazon kan de Kindle applicatie downloaden. Vervolgens kunnen er online e-books gekocht worden. Zoveel als men maar wil.

Naadloos verbonden

Een ander snel in populariteit toenemend e-book platform is Google Play Books. Via de Google-account of gewoon met alleen een gmail-adres kan men ook van deze dienst gebruik maken als trotse bezitter van een iPhone. Maar de applicatie van iBooks is toch de meest veelzijdige wat betreft gebruiksvriendelijkheid en omvang van het aanbod. Daar kunnen de andere applicaties niet aan tippen. De applicatie van iBooks is naadloos verbonden met de grootste e-book bieb ter wereld. Zonder enig probleem kunnen boeken onderweg in de trein of bus aangeschaft worden en vervolgens gelezen. iBooks is volgens ons dan ook de beste optie om te kiezen als bezitter van een iPhone. Maar ook bij de applicatie van Amazon heeft men geen pc nodig om een e-book aan te schaffen. De Amerikaanse pionier op het gebied van e-books heeft een degelijke mobiele versie die het mogelijk maken om met een iPhone je slag te slaan op leesgebied. Nadeel is wel dat er dan wel een Kindle nodig is om het e-book te openen. Wat bij iBooks dus niet het geval is.

Toekomst van het mobiele lezen

Een voorsprong die Apple toch tot de favoriet maakt op het gebied van het mobiele lezen. Wat wel eens een grote toekomst kan hebben, groter dan de meeste aanbieders van e-books beseffen. Denk maar eens aan het snel aan populariteit winnende luisterboek. Een ontwikkeling die nog maar in de kinderschoenen staat en zelf voor een ware comeback zorgt van de Podcast. Iets waar we zeker nog dieper op in zullen gaan in dit e-book-blog. Genoeg elektronische lees- en luisterontwikkeling die gaande zijn. We blijven ze nauwlettend volgen.

Selexyzebooks.