E-book readers: Kindle Oasis en Likebook Mars

Home » E-reader » E-book readers: Kindle Oasis en Likebook Mars  

E-book readers

 

 

E-book readers vergeleken: Kindle Oasis en Likebook Mars

 

De Likebook Mars is de jongste loot aan de stam van de Chinese maker van readers Boyue. Het besturingssysteem loopt op Android 6.0 en het scherm meet een kleine 19 cm (7,8 inch). Het is het eerste elektronische inkt (E Ink) apparaat met een processor bestaande uit 8 kernen, de zogenaamde octa-core. Dat klinkt indrukwekkend wat rekencapaciteit en dus ook leescapaciteit betreft. Maar is dat ook zo? Om daar achter te komen wordt in deze bijdrage de Likebook Mars vergeleken met een reader uit dezelfde prijsklasse voorzien van dezelfde schermgrootte, namelijk de Kindle Oasis 2. Twee e-book readers die het tegen elkaar kunnen opnemen.

Wat betreft de rekencapaciteit valt meteen op dat deze laatste een dual-core processor heeft en dus 6 kernen minder dan de Likebook Mars. De kernvraag is hier of dit nu echt zoveel verschil maakt. En als dat wel zo is zitten er dan weer andere nadelen aan het gebruik van de Likebook, bijvoorbeeld het besturingssysteem zelf?

Om met het eerste te beginnen. Veel voordeel heeft een processor met meer dan twee kernen niet op een reader. Integendeel de Kindle Oasis is met z’n twee kernen juist sneller. Het reageert direct op een gegeven commando, zoals het omslaan van een pagina. Ook laadt het een e-book sneller op het scherm. Bovendien zien de afbeeldingen van bijvoorbeeld stripboeken er veel scherper uit op het scherm. Ook biedt de Kindle Oasis meer extra leesmogelijkheden.

Daar staat tegenover dat er op de Likebook een flink aantal apps geïnstalleerd kunnen worden, zoals de Kindleapp, voor het lezen van e-books gekocht bij concurrent Amazon. Hoewel daar direct aan toegevoegd moet worden dat deze app om voor de hand liggende redenen, concurrentie!, langzamer is dan op de Kindle Oasis zelf. Bovendien zijn de letters niet echt geschikt voor E Ink. Een pluspunt is dan wel weer de extra sleuf voor een micro SD kaart (slot), een aansluiting voor een koptelefoon, en een frontbelichting bestaande uit twee kleurtypen, warm en koud.

Al met al is het toch wel opzienbarend te noemen dat van de twee vergeleken e-book readers de Kindle Oasis met z’n dual-core processor minstens zo snel is als de Likebook die vier keer zoveel kernen heeft. Blijkbaar maakt dat op een reader niet veel verschil. Wel is de Likebook Mars op haar beurt weer sneller dan andere readers die op Android draaien, veelal met een dual-core processor. Iets dat de mening doet postvatten dat het mogelijk aan het besturingssysteem zelf ligt.

Maar er is meer. Want hoeveel kernen de processor van een reader ook heeft het zal daarmee niet een aloud probleem mee oplossen. Namelijk het probleem van de Android apps die niet ontworpen zijn voor het draaien op een reader voorzien van een scherm geschikt voor E Ink. Met als resultaat dat er vooral wat betreft het weergeven van afbeeldingen nogal wat problemen zijn. Iets dat zoals gezegd weinig te maken heeft met de rekencapaciteit, maar des te meer met het aan het besturingssysteem gekoppelde scherm.

Afsluitend kan gesteld worden dat de Kindle dan wel een langzamere processor mag hebben, maar dat het wel software heeft dat geoptimaliseerd is voor het lezen van e-books. Iets dat een net iets betere leeservaring geeft. En daar gaat het uiteindelijk toch om. Helemaal gezien het feit dat beide readers verkocht worden voor ongeveer dezelfde prijs. De Kindle Oasis vanaf ongeveer € 229,- en de Likebook Mars voor een bedrag van € 206,-.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

 

Kindle 4 Paperwhite van Amazon geïntroduceerd
Kobo Forma nieuwe ereader van Kobo