E-book Reader Als Webbrowser! Het Nieuwe Lezen?

De webbrowser als e-book reader.

Wat zijn browsers?

Voor wie het nog niet wist: een browser is een visueel hulpmiddel voor het doorzoeken van internet. Dat wil zeggen van miljoenen harde schijven verspreid over de wereld in zogenaamde serverparken (zie foto).

E-book reader

Een serverpark.

In de begindagen van internet, toen er nog per minuut betaald moest worden, net als bij een telefoongesprek, moest de url van een website in de adresbalk van het scherm getypt worden. Dit gebeurde bij de eerste browser van Netscape, waar de jongens van Google het idee van een zoekvenster hebben opgedaan toen de programmeur van Netscape een ontwerpfoutje gemaakt schijnt te hebben en er plotseling een open ruimte in het midden van het scherm verscheen met het woordje ‘search’ eronder, in eerste instantie alleen voor intern gebruik bedoeld, maar nu de motor achter een wereldwijde economische ontwikkeling: online shoppen en wat al niet meer. Met de toenemende populariteit van het www-gebeuren werden de browsers verbeterd.

Search Engine Optimalisation

Nu kan men volstaan met een zoekwoord. Dankzij Google die daar een duizelingwekkend groot algoritme voor gebruikt dat alle websites over de hele wereld in kaart brengt met behulp van zogenaamde ‘bots’ (een programmaatje waar het algoritme, de tweeduizend variabelen alleen bekend bij insiders en misschien een van de best bewaarde bedrijfsgeheimen ter wereld, aan is gekoppeld). Het is bij website-ontwerpers inmiddels wel bekend dat men aan de nukken daarvan met huid en haar is overgeleverd omdat Google nu eenmaal de marktleider is en die positie niet graag uit handen geeft door het toelaten van Jan en Alleman in de zoekresultaten. Een nieuwe website moet zich eerst bewijzen. Vandaar de term SEO (Search Engine Optimalisation). Uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het meer bedrijfskundige internetgebeuren.

Videorecorders

Gelukkig zijn er meer aspecten aan een browser dan alleen het opzoeken van websites. Zo kunnen de browsers ook als e-book reader gebruikt worden en dan wel op een meer concurrerende manier dan een paar jaar geleden. Wat tal van apparaten voor het lezen van e-books overbodig zal maken, bijvoorbeeld de Kindle of de Nook. Vergelijk het met het verdwijnen van de videorecorders in de jaren ’80 en ’90 door de komst van de CD en online videodiensten zoals YouTube, waar een gebruiker niet alleen kijker is maar in veel gevallen ook maker.

De browser als e-book reader

Voorlopig zijn het nog de ontwikkelaars die het meest enthousiast zijn over het lezen van e-books in een webbrowser. Het grote publiek moet de mogelijkheid van de browser als reader nog ontdekken. Maar zo ging het ook met de browser zelf in de begindagen van het internet. Nu kan geen gebruiker meer zonder, zij het met Chrome, met Internet Explorer, Safari, Opera of Firefox. In tien vijftien jaar uitgegroeid tot bijna iconische hulpmiddelen ter ontsluiting van de op een server ergens in de wereld opgeslagen gegevens. We weten niet beter.

HAWRAF

Nu slaat de browser dus ook de klauwen uit naar het e-book, bijvoorbeeld via het design platform HAWRAF in New-York. Eindelijk eens geen Sillicon Valley, maar een Oostkust-start-up dat een geheel nieuwe variant van een e-book heeft gelanceerd, uitsluitend te lezen in een browser, zowel geschikt voor een pc-scherm als een iPhone. Ook te downloaden als PDF, voor wie toch graag de zaken bij het oude wil houden. Bekijk het zelf en zie dat sommige dingen hetzelfde zijn als in het oude vertrouwde e-book, maar andere totaal anders, zoals het gaan van het ene hoofdstuk naar het andere. Probeer en beoordeel het zelf door naar Poetic Computation te gaan en de reader te bekijken ontworpen door een zekere Taeyoon Choi.

Oude wijn in een nieuwe digitale zak?

Het is niet echt een geheel nieuwe ontwikkeling. Diverse pogingen zijn er al gewaagd om de browser in te schakelen bij het digitale lezen. Bijvoorbeeld bedrijven als Amazon, Barnes & Nobles en Kobo, die allemaal stuk voor stuk een op een webrowser gebaseerde e-book reader hebben gelanceerd in het verleden. Wat bijna allemaal op een mislukking is uitgelopen. Misschien omdat de ontwerpers te veel vasthielden aan het klassieke concept van een boek met bladzijden. Het omslaan daarvan moest dan zo echt mogelijk lijken. Maar een scherm is nu eenmaal niet van papier, maar van een met een dunne laag plastic bedekt glas. Al met al misschien tot eens tijd dat men het klassieke concept van een boek met kaft en bladzijden definitief loslaat en het digitale lezen via de aloude browser eens een geheel nieuwe aanvang kan nemen. Wij volgen de ontwikkeling van het misschien wel nieuwe lezen op de voet. Eens zal er toch wel eens een doorbraak van komen en een boek geen boek meer genoemd gaat worden maar een Broeser.

 

Seleyxebooks.