Luisterboek Of E-Book? Wordt Het Luisteren Of Lezen?

Luisterboek niet alleen voor visueel gehandicapte lezers meer.
Het luisterboek.

Het e-book staat op het punt de stap naar de directe interactie met de lezer te zetten en de grens tussen hem, haar en de schrijver vervaagd, waarbij het de vraag is of straks een boek nog wel echt af is, er niet meerdere versies van hetzelfde exemplaar zullen ontstaan al naar gelang de creatieve bemoeienis van dezelfde lezer die het verhaal een verrassende wending kan geven. Of collega-schrijvers die voor de nodige creatieve aanvulling zullen zorgen.

Ondertussen is er nog een ander elektronisch boekengebeuren sterk in opkomst. Het luisterboek dat aan een bescheiden opmars bezig is in Nederland en in de rest van de wereld. Niet meer alleen bestemd voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor lezers met een goed stel ogen. Luisteren tegenover kijken naar letters.

Maar dat luisteren is niet meer zoals een visueel gehandicapte dat deed na het bestellen van een ingesproken boek in de blindenbibliotheek. Dat gebeurde tot een paar jaar terug nog met verhalen die op compact disc werden gezet en ver daarvoor op een cassettebandje werd ingesproken, wat de mogelijkheden nogal beperkte. Wat tegenwoordig niet meer het geval hoeft te zijn.

Met de digitalisering is het luisterboek een beetje een hoorspel in pocketformaat geworden. Geluiden, stemmen, ze kunnen er allemaal in een handomdraai op worden gezet. Bijvoorbeeld met behulp van een soundbibliotheek op internet of een vervormend apparaat van de menselijke stem die van een diepe mannelijke bas een hoog vrouwelijk geluidje weet te maken, wat de realiteit en daarmee de zeggingskracht van het verhaal ten goede kan komen. Wat blijkbaar door steeds meer liefhebbers van fictie, maar ook non-fictie in toenemende mate wordt gewaardeerd.

Een bekende uitgeefsite van luisterverhalen in Nederland is Storytel.nl met als slogan: Altijd een goed boek bij je – luister waar en wanneer je wilt. Met de Storytel app voor iPhone en Android kunnen ingesproken verhalen naar de mobiele telefoon gestreamd worden. Net als muziek eigenlijk. Onder het joggen luisteren naar een remake van Harry Potter of een paar mooie gedichten voorgedragen door precies de goede stem.

Audioboeken kunnen ook offline opgeslagen worden en later beluisterd, thuis of op het werk. Storytel is in Zweden opgericht 12 jaar geleden en sinds 2013 ook in Nederland actief.

Een andere grote uitgever van audioboeken is Penguin Random House, bekend van de pocketboeken met het bekende vogeltje op de omslag. Voor het downloaden van een titel uit hun catalogus moet men als lezer-luisteraar eerst een account openen bij iTunes of Barnes & Nobles.

Maar dan is de keuze ook bijna onbeperkt tussen de goedkopere verkorte uitgave en de duurdere onverkorte. Keuze te over dus omdat vrijwel ieder boek van enige betekenis tegenwoordig ook als audioboek is te verkrijgen. Wat het e-book de nodige concurrentie zal bezorgen in de toekomst, hoewel er ooit misschien een samengaan van beide elektronische uitgeefvormen te bedenken is. Mogelijk door nieuw op te richten mediabedrijven die zich helemaal toeleggen op deze vorm van uitgeven en een tekst zowel te lezen als te beluisteren zal zijn. Een ontwikkeling die we op dit blog op de voet zullen volgen.

Selxyzebooks